Tänk dig att du är på din arbetsplats. En arbetsplats där det plötsligt blivit vardagsmat att människor faktiskt dör runt dig. På ditt skift! Dör så där på riktigt. Inte som i någon film där personen kommer tillbaka i slutet och allt får ett lyckligt slut! Tänk dig att du också är tvungen att neka ett besök från den sjukes anhöriga. I livets mest kritiska ögonblick är du den som måste ta det svåra beslutet att låta en person dö i ensamhet. Till ekvationen adderar du sedan din egen utmattning. En trötthet du dragit på dig genom dina alldeles för långa och många arbetstimmar. Samtidigt känner du dig livrädd för att, under ditt eget arbetspass, ta med dig smittan hem. Hem till dina nära och kära. Och med den tillfälliga bristen på skyddsutrustning är din oro dessutom befogad. Du känner att du verkligen skulle behöva någon professionell att prata med om allt du varit med om men du vet inte riktigt var du ska vända dig. Månad efter månad tvingas du dessutom arbeta hårdare än någonsin. Utan löneförhöjning!

Låter det som ett drömscenario? Antagligen inte. Ändå är det precis detta som det samtalas om under återhämtningsdagen i Lindesberg en onsdagsförmiddag i oktober.
Som representant och kommunikationsansvarig för KC Group och deras återhämtningsturné runt landets många kommuner är jag inbjuden till dagens workshop. En dag som kommer att beröra mig på djupet. Att själv få en pratstund med någon från denna yrkesgrupp eller bara möjligheten att sitta med i någon av de olika arbetsgrupperna ger mig en helt annan inblick än jag haft tidigare. Min respekt för dessa vardagshjältar växer för ny varje röst som gör sig hörd denna dag.
- Det finns så mycket kvar att hantera!
- Nu kommer allt i fatt! Jag skulle behövt åtminstone en klapp på axeln.
- Den ständiga oron höll på att ta kål på mig.
- Vikarier? Det fanns ju inga att få tag i.
- Jag missade min mammas egen begravning då jag inte fick resa.
Rösterna är många. Upplevelserna på många håll mörka. Men det som slår mig är i huvudsak två saker. Dessa fantastiska hjältar från vård och omsorgssektorn älskar fortfarande i mångt och mycket sitt jobb. Oavsett. En prestation värd en applåd i sig. Men de flesta verkar också ha saknat en sak lite extra mycket under dessa svåra månader av pandemi. Vikten av att ha någon professionell att prata med. Om sina upplevelser och sin oro. Om allt de varit med om. För hur långe kan man egentligen ”piska” någon till att arbeta 24 / 7 utan just återhämtning!?
Jag vågar påstå att vi lever i en tid där många mår mer eller mindre psykiskt dåligt. Därav känner jag mig extra tacksam att ha anslutit mig till KC Group och dess viktiga arbete tillsammans med 19 av landets kommuner. En återhämtningsturné för just denna yrkesgrupp. Jag känner på djupet att den behövs mer än någonsin. Övertygad om att den faktiskt gör skillnad. På riktigt.

Lindesberg är en utav de kommuner som satsar mest. Hela 25 återhämtningsdagar för ALL personal inom vård – och äldreomsorgen.
Dagen ger inte bara utrymme för eftertanke utan också inspiration och verktyg framåt. Personalen får sammanställa ett medskick till chefer och organisation. Ventilera saker som de tycker kan bli bättre men också reflektera över vad de själva kan göra för att förbättra sin arbetsmiljö.
1. Hur har dagen motsvarat dina förväntningar?
Svar: Ja absolut! Jag kände verkligen ett behov för detta. Jag tror en dag och workshop som denna skulle behövas en gång i månaden för att vi som vårdpersonal skulle orka med bättre.
2. Vilka är dina starkaste insikter från dagen?
Svar: Jag tror att alla skulle behöva prata om sina upplevelser under pandemin för att bearbeta tex dödsfall etc. Jag tycker att våra politiker borde tänka lite längre. Om man förebygger tex utbrändhet så får man en friskare personal.
3. Hur skulle dessa insikter kunna påverka din vardag?
Svar: Jag skulle känna mig tryggare på min arbetsplats. Kunna hämta kraft lättare.
4. Skulle du kunna rekommendera denna dag till en kollega?
Svar: Ja, verkligen. Alla kollegor skulle behöva prata om sin stress för att lätta på den. Vi inom vården har en enorm arbetsbörda. Vi tvättar, städar och tar ett enormt ansvar.

Luma Hasani, korttidsavdelning undersköterska Grönboda
Med en förbättrad arbetsmiljö mår vi bättre vilket också skapar mer utrymme för det som fyller på vår energi. Vi återhämtar oss mer effektivt.
Tack för idag Lindesberg! Du har lämnat ett bestående avtryck!
//Therese Neaimé

//Therése Neaimé