top of page

FLOW – Hur du skapar fokus, engagemang och prestation!

Uppdaterat: 11 okt. 2022

Magnus Quensel, chefsutvecklare, utbildare och Flow Trainer på KC Group berättar här om aktiviteter som leder till närvaro och Flow i livet.

Har du svårt att hitta tid för fokus och längtar du efter att vara fullt närvarande i aktiviteter som leder dig mot ett motiverande mål? Då kanske du, liksom jag, söker efter mer Flow i livet!
För 15 år sedan sålde jag min lägenhet i Stockholm, flög ned till Spanien, hyrde en motorcykel och påbörjade resan att uppfylla en dröm; ”att starta ett hotell vid medelhavet”. Min spanska bestod av ordet ”hola”, jag hade en begränsad ekonomi och kunde ingenting om vare sig byggnation eller spansk byråkrati. Tre år senare hade jag från en ruin byggt upp en framgångsrik verksamhet i hotellet och kursgården La Finca (rentyourownresort.com).


När jag tittar tillbaka på resan förvånas jag än idag över hur naturligt och enkelt det fortlöpte. Så klart körde jag in i några vägbulor men på det stora hela flöt allt på utan synbar ansträngning. Det fanns sällan några självtvivel eller sviktande fokus och det kändes hela tiden djupt engagerande, meningsfullt och motiverande. Jag kunde använda min potential till fullo.


Det var först när jag några år senare fick den ungerske forskaren Mihaly Csikszentmihalyis bok ”Flow: The Psychology of Optimal Experience” i handen som polletten trillade ned. Jag hade under åren i Spanien mer eller mindre oavbrutet befunnit mig i Flow. Sedan dess har jag varit djupt fascinerad av ämnet, läst åtskillig litteratur och utbildat mig till Flow Trainer på Flow Research Collective i USA. Numera brinner jag för att hjälpa individer och organisationer, genom coaching och utbildning, att nå sitt optimala tillstånd och uppfylla sina drömmar.


Så vad är Flow?

Studier har visat att vår meningsfullhet, produktivitet och kreativitet ökar med mellan 100% och 500% när vi befinner oss i Flow. Med tanke på hur många företag som brottas med oengagerad och omotiverad arbetskraft är det inte konstigt att finanstidningen Forbes härom året utsåg “the flow state percentage” (hur många procent som medarbetare spenderar i Flow) som det viktigaste mätetalet för en organisation.


Csikszentmihalyi definierade Flow som ”det medvetandetillstånd där vi mår och presterar som bäst. Vi är så fokuserade på det vi gör att distraktioner försvinner, vi blir ett med aktiviteten, vårt ego och inre kritiker tystnar och tiden verkar ’upphöra’”. Från ett fysiologiskt perspektiv är vårt nervsystem optimerat under Flow. Må-bra hormoner produceras och vi undviker ett stressande Fight & Flight tillstånd för att i stället hamna i en perfekt balans mellan vår kompetens och våra utmaningar.


Kanske har du upplevt Flow när du deltagit i ett spännande möte där kreativa idéer flödade, alla var delaktiga och tiden ”upphörde”. Eller när du arbetade på en presentation och de rätta orden bara kom till dig och helt plötsligt var den klar. Vi kan hamna i Flow när vi idrottar eller utövar en fritidssysselsättning, men oftast upplever vi faktiskt Flow på jobbet, när vi stretchar oss mot ett mål som engagerar och motiverar oss.


Genom ett halvt sekel av forskning fann Csikszentmihalyi att Flowupplevelsen bestod av ett antal olika komponenter: Tydliga mål, Balans mellan kompetens & utmaning, Autonomi, Omedelbar feedback, Fokus, Inre motivation, Förändrad tidsuppfattning, Självupptagenheten (egot) försvinner, Man blir ett med aktiviteten. Steven Kotler, grundaren The Flow Research Collective, betecknar de fem första komponenterna som ”Triggers” - förutsättningar för Flow som du själv kan påverka.


Skapa förutsättningar för Flow


Fokus: De flesta vet idag att hitta fokus är lika utmanande som nödvändigt för att uppleva glädjeämnen och vara effektiv. Att kunna arbeta ostört med full koncentration är både motiverande och produktivt. Fundera på hur ni optimerar fokus på din arbetsplats? Hur ofta blir du distraherad och tagen från ett potentiellt tillstånd av Flow? Här finns mycket att göra på de flesta arbetsplatser. Vill du skapa Flow låt dig själv arbeta helt ostört (ingen telefon, mejl eller notiser) 60-90 minuter per dag, så ofta du kan, med en uppgift som motiverar dig. Pröva och du kommer bli förvånad över resultatet!


Tydliga mål: Är målen tydliga kan vår hjärna ”slappna av”. Oklarhet tar energi och fokus och kan dessutom skapa irritation. Tydliga mål gör att all uppmärksamhet kan gå helhjärtat till den aktivitet du valt att syssla med. En enkel rutin är att i början av dagen (innan du öppnar mejlen) skriva ned dagens to do-lista. Då går inte onödig energi åt till att fundera ut vad du ska ägna din tid åt. Säkerhetsställer du dessutom att uppgifterna går i linje med din grupps långsiktiga mål och högre syfte är ni en bra bit på väg mot ett motiverat och högpresterande team.


Balans mellan kompetens och utmaning: Är utmaningen för enkel blir vi uttråkade och är utmaningen för svår hamnar vi i stress och oro – båda händelserna är förödande för Flow. Den optimala nivån på en utmaning illustrerade Csikszentmihalyi genom ”The Flow Channel” (se diagram ovan). Utmaningen bör ligga strax bortom din komfortzon. Många högpresterande människor stretchar sig själva för långt (eller som Kotler säger ”you should stretch not snap”). Något som kan leda till ineffektivitet och till och med utbrändhet i stället för att skapa ständigt motiverande utveckling steg för steg. Jag brukar tänka att en utmaning ska skapa ett spännande pirr – inte en nära döden upplevelse.

Autonomi – Självbestämmande

Om du är chef och vill att dina medarbetare ska hamna i Flow är det nödvändigt att du tillåter dem en hög grad av handlingsutrymme. Att visa på tillit och att i så stor utsträckning som möjligt låta personalen bestämma var, när och hur de utför sitt arbete är viktiga komponenter. Du ger som chef så klart konkret kontinuerlig feedback och sätter vissa ramar men inom dessa behöver du ge dina anställda fria tyglar att få använda sin kreativitet och sitt inre driv. Inte detaljstyra alltså. Patagonia är ett av de företag som dragit tillit och autonomi till sin spets genom sin ”Let My People Go Surfing policy”. De låter sina medarbetare ge sig ut och surfa när vågorna ligger rätt. Vad gör det för företagets varumärke och de anställdas engagemang tror du!?


Sist men inte minst så är Flow alltid ett behagligt tillstånd. Har du upplevt Flow vill du tillbaka dit. Därför är Flow motiverande i sig själv. Skapar du förutsättningar för medarbetare i Flow får du en arbetsplats som genomsyras av passion, glädje och eget driv! Vill du veta mer hur du kan arbete med Flow på ditt företag, ta kontakt med oss här.


Magnus Quensel, är i grunden beteendevetare. Han är också Professional Certified Coach (PCC) och utbildare med specialistområden inom Mindfulness, Självledarskap och Flow.


Magnus driver även resorten La Finca i Spanien där han håller utbildningar inom Flow och Ledarskap.Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. Läs mer

Jag förstår
bottom of page