top of page

Teamcoach Peter Englén reflekterar runt hur teamcoaching kan bidra till vår samtid och framtid

Det är fortfarande mörkt ute och jag sitter här i mitt arbetsrum, lätt förkyld som så många andra, och funderar på året som gått och det år som ligger framför oss. Bredvid mig står en kopp te och i högtalarna spelar John Coltrane ”My favorite thing” på piano.

I backspegeln blandas ljus och mörker. Att få återgå till normaliteten efter pandemiåren, skapa en ny normalitet och komma i gång igen och att på allvar jobba med team på olika nivåer i det fysiska rummet väger tungt på den positiva sidan. Att bli publicerad i den internationella antologin ”The Team Coaching Case Book”, att äntligen få träffa Peter Hawkins, en av legendaren inom teamcoaching, och att arbeta med kollegorna i den nya styrelsen har varit några av höjdpunkterna i min personliga utveckling som teamcoach.


I stark kontrast till det personligt positiva så kommer 2022 gå till historien som året när Ryssland inledde ett anfallskrig i Europa, vi misslyckades med att vända trenden mot ekologisk katastrof och det ekonomiska systemet i väst skakades om av en tvåsiffrig inflation. I de svenska hemmen fasas det för nästa elräkning och bunkras för kristid. Sverige söker sig bort från neutraliteten och företagen rustar för en lågkonjunktur.

Det är mot den bakgrunden jag vill poängtera den unika position vi som teamcoacher har att bidra till att skapa en lite bättre värld, ansvarstagande organisationer och lyckligare människor i samklang med vår planet. En möjlighet som också är ett ansvar.


Om vi använder våra kunskaper inom teamcoaching till att coacha de brutna banden och relationerna mellan individer, mellan olika team och mellan organisationerna och deras viktigaste intressenter kan vi göra skillnad som inga andra. Vi kan hjälpa våra klienter att teama, inte bara med sina aktieägare och anställda, utan med såväl vår planet som de framtida generationer för vilka vi förvaltar den jord vi ärvt. Internationellt har coachingen de senaste åren mognat, och har vidgat perspektiven från stake-holder centriskt till systemisk, och vi ser nu en rörelse mot ett mer framtids- och eko-centriskt fokus. Det är en trend som jag hoppas ska slå igenom även här i Sverige under 2023.


De etiska riktlinjerna för vår profession, t ex ”The Global Code of Ethics” 2021, har de senaste åren blivit mycket tydligare på att vi som coacher inte bara har ett ansvar gentemot våra klienter utan mot samhället i stort. Enligt ”Joint Statement on Climate Change från 2020, undertecknat av bla ICF och EMCC, har vi också som coacher ett särskilt ansvar för att arbeta med miljön i fokus.


” Coaching, mentorskap, coachingpsykologi och handledning handlar om att utveckla människors potential, att öka medvetenheten för att göra det möjligt för människor att ta ansvar för sina handlingar och ansvar för sina bidrag. Vi har en viktig roll att spela när det gäller att främja nya sätt att tjäna ett hälsosamt mänskligt samhälle och en hälsosam planet.”


Personligen tar jag mig an 2023 med hopp och nyfikenhet. Det ser positivt ut i orderboken och efterfrågan på teamcoaching är god. Jag ser också fram emot att gå en fortsättningsutbildning med Peter Hawkins och Catherine Carr i januari. Dessutom tycker jag att det ska bli väldigt roligt att ha fått förtroendet att vara en av lärarna i en helt ny ettårig nordisk/baltisk masterutbildning i teamcoaching, ledd av professor David Clutterbuck. En kurs där jag hoppas få möta några av er medlemmar.


Vad gäller Sveriges Teamcoacher så kommer vi att fortsätta att försöka vara relevanta för våra medlemmars professionella utveckling och sprida kunskap om vad teamcoaching är. Fokus kommer att ligga på Teamcoachingakademin med spännande seminarier, våra teamcoffee’s för medlemmar, spridande av artiklar och bloggar, uppbyggnad av en resursbank samt en kartläggning av teamcoachingutbildningar.


Först ut i vår webinarieserie i vår var David Clutterbuck den 6:e februari, Professor vid Henley Business School och en av vår tids största inom teamcoaching. En annan spännande sak är att vi har fått kontakt med den enda andra nationella teamcoachingföreningen, som finns i japan. Jag vill här efterfråga idéer om vad vi skulle kunna göra av den kontakten med Japan. Ha ett gemensamt virtuellt möte för att utbyta erfarenheter, gemensamma webinarier eller något annat?

Jag hoppas också att det finns några som är intresserade av att starta upp en studiecirkel runt den i november publicerade boken “Ecological and Climate -Conscious Coaching, A Companion Guide to Evolving Coaching Practice”. Boken är utgiven av Climate Coaching Alliance och är upplagd som en sju dagar lång workshop. Det är en praktisk handledning hur vi som coacher ska kunna utveckla oss själva och våra klienter från att vara eko-informerade till Eko-medvetna, Eko-engagerade och Eko-aktiva. Det kanske är decenniets viktigaste bok för oss som teamcoacher. Jag vore tacksam om ni som läst det här hör av er till mig eller någon annan i styrelsen och berättar om vid ni tycker är viktigt att föreningen arbetar med, om ni vill delta i studiecirkeln eller bidra med något annat!


Det blev ett längre brev än jag tänkt mig, och det har ljusnat ute. Jag börjar närma mig slutet på min jazz spellista och Louis Armstrong sjunger väldigt passande What a Wonderful World.


Peter Englén,

Ordförande Sveriges Teamcoacher


Peter Englén, har över 20 års erfarenhet som konsult och är en skarp observatör och analytiker med stor förmåga att lyssna in varje individs och grupps behov. Som teamcoach skapar han engagemang, vilja och handling, och stödjer teamen hela vägen till slutmålet. Han jobbar med rådgivning, förändringsledning och coaching för individer och grupper inom offentlig, privat och ideell sektor. I oktober 2018 publicerade han, tillsammans med Anders Troedsson, boken ”Att leda team – 60 tips som höjer din systemintelligens”.


Peter är ordförande i branschorganisationen Sveriges Teamcoacher och sitter i styrelsen på International Coaching Federation, Sweden, med ansvar för forskningsfrågor. Peter har stor vana vid att stötta chefer, ledningsgrupper och medarbetare i politiskt styrda organisationer och kommunala bolag. Han har bl.a. arbetat med chefs- och/eller grupputveckling inom Trafikverket, Arbetsförmedlingen, Kriminalvården, Migrationsverket, strålsäkerhetsmyndigheten, Gnosjö och Botkyrka kommun. 2009 – 2013 var han ansvarig för ledarskapsutvecklingen av de högsta cheferna i det kurdiska regeringskansliet i Irak. Peter har även egen erfarenhet av att sitta i ledningen för ett departement, som politisk sakkunnig/talskrivare åt en minister.


Som arbetstagarkonsult har han stöttat fackliga ledare vid stora förändringar, t ex vid bildandet av Västra Götalandsregionen, och skapat tvärfackliga samarbeten. Han jobbade också fyra år som utredare på Läkarförbundet. Sedan 2013 arbetar Peter med fokus på ledar- och teamcoaching. Han är CTPC - Certified Team Performance Coach, certifierad av Teamcoaching International, Advanced Practitioner 6 Teams Conditions och PCC-coach enligt ICF. Han är också en eftertraktad föreläsare om team och systemintelligens


Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. Läs mer

Jag förstår
bottom of page