top of page

Tips från coachen: Göra - detox

Hur tar vi hand om vår återhämtning? Hur fyller vi på med ny energi? Lika viktigt som att göra ett bra jobb är det att vara begåvad på återhämtning för att skapa en hållbar kvalitet i både prestation som mående. Pernilla Aspe, chefscoach och Kbt-terapeut på KC Group med spetskompetens inom hälsa och hållbarhet, delar här med sig av sina tankar vad gäller hälsa och välmående.

– Vad längtar du efter? är en fråga jag ofta ställer till mina klienter. Svaren är så klart varierande men om tillvaron är stressig och fartfyllt är det inte ovanligt att svaret är vila – att INGET göra. Det är inte alltid en lätt syssla. Men om arbetsveckorna är intensiva och helgerna fylls med fix och trevligheter är det kanske precis det som behövs; en vila från krav och prestationer.


När vi pratar återhämtning pratar vi ofta om att vilan kan vara aktiv och i kontrast till det vi vanligtvis sysslar med, men det är lätt hänt att vilan innehåller ytterligare prestationer. Just det kanske du behöver bort ifrån? Tänk dig en dag utan to-do´s, där det istället står INGET på agendan! Kan du ge dig en sådan dag? En dag där du tar det lugnt. Inte kollar klockan. Inte tar kontakter. Kanske sitter och tomglor, läser en bok, tar en stilla promenad och bara lyssnar till ljuden. Forskning visar att när hjärnan får vila på detta sätt så ökar också prestationsförmågan när du väl går på och ska jobba igen. Så det är en s k win-win.


Har du sådan dagar? Jag måste erkänna att det inte kommer helt lätt till mig. I alla fall inte om jag är hemma. Då kryper från och till i kroppen när jag inget gör. Det händer att det far en tanke genom huvudet - att jag slösar bort en dag. Jag lyssnar men försöker låta det vara. Talar om för min inre prestationsdjävul att det här är en bra syssla; att INGET göra.


Då och då bör jag ta en ”göra-detox”. Utmana mig extra genom att göra den hemma utan hjälp av övningar, tysta retreat eller meditationer. Bara vara och inte prestera.


Hur är det för dig? Kan du vara helt sysslolös utan att din inre röst skriker på dig att du slösar bort din tid? Eller skulle du, liksom jag, behöva utmana vad verklig vila egentligen är?


Pernilla Aspe, arbetar som ledarskapskonsult på KC Group. Hon vill bidra till bättre arbetsrelationer och hållbara beteenden i organisationer. Hon har egen erfarenhet av ledarskap och verksamhetsutveckling, både som anställd och som entreprenör. Den teoretiska bakgrunden har hon inom KBT– Kognitivbeteendeterapi, ACT– Acceptance and commitment therapy, organisationsutveckling, psykologi och kognitionsvetenskap.


Kombinationen av ledarskapserfarenhet och teoretisk kunskap inom psykologi skapar trovärdighet och resultat i arbetet med organisationens ledarskapsutveckling, kultur och värderingsfrågor, samt stress och konflikthantering.

Pernilla trivs lika bra som utbildare som i rollen som individuell ledarskapscoach eller terapeut. I feedback får Pernilla höra att hon skapar engagemang, vinner människors förtroende, är kunnig och respektfullt utmanar till förändring.


Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. Läs mer

Jag förstår
bottom of page