top of page

I karriärcoachens huvud

Uppdaterat: 13 apr.

Under hösten 2022 har KC Group öppnat upp ett nytt affärsområde inom karriärutveckling och outplacement, Newstart by KC Group. Detta i samband med att Newstart, ett redan välrenommerat företag inom karriärutveckling och outplacement införlivades under KC Group. Affärsområdesansvarig är bl a Barbara Westertaklax en av KC Groups seniora chefsutvecklare med spetskompetens inom just karriärutveckling och outplacement. Läs Barbaras inlägg om hur du i en föränderliga värld ständigt håller dig aktuell och anställningsbar på både nuvarande arbetsplats eller inom en annan framtida organisation.

En av arbetsmarknadens största utmaning är att hålla sig anställningsbar. Vad menar jag med det? För att få arbeta med det du gillar och på det sätt som passar dig så är det avgörande att du arbetar för det. Att du gör din plan.


Jag ser i mitt arbete som karriärcoach att de som har en plan och håller ett öga framåt inte blir avpolletterade i samma utsträckning som de som inte hängt med. När företag och arbetsmarknad är så föränderlig som den är så behöver vi ta ett mycket större ansvar för våra egen utveckling. Det är inte din chef som kommer att utveckla dig, det är du!


OM inte du gör en plan för dig så kommer organisationen att göra det, och då en plan som passar organisationens mål och behov. Du överlåter makten till någon annan. Men om du tar eget ansvar och gör en egen plan så har du ett eget mål som du siktar mot. Med en egen målsättning tar du ut en egen riktning utifrån vilken du har lättare att ta beslut. Många av mina klienter har berättat att de slipper känna oro vid instabila tider för att de just har en egen plan, som är tydlig för dem. Med lite tur kan du få stöd av din organisation för din plan.


Om du har en plan som även din arbetsgivare har användning för så är chansen stor att ni kan får en utvecklande framtid tillsammans. Det blir en så kallad Win-Win. Du utvecklas på ett sätt som även organisationen kan dra nytta av. Om inte så kan du ta egna beslut som gagnar dig i eller utanför organisationen.


Då kanske du undrar hur du kan göra?

Det som vi identifierat som avgörande är att du har koll på din bransch och vad som sker både inom branschen och organisationen, vilka kunskaper som behövs samt teknisk utveckling.


Vi som karriärcoacher uppmuntrar dessutom till att bygga ditt nätverk. Det är ofta som många tjänster är mer dolda. Man har ofta få beröringspunkter utanför organisationen eller avdelningen vilket gör att när man kanske vill eller behöver aktivera sitt nätverk så kan det vara tunt.


Så se till att bygga ditt nätverk i tid. Det är inte så jobbigt som det kan låta. Om du bokar en lunch eller skapar en kontakt med någon en gång i veckan så har du 52 personer per år som känner dig lite mer och du dem. Gör du det 2 ggr i veckan 104 osv. Välj personer som du är nyfiken på, andra som kan mer om ditt område eller som arbetar med nått helt annat. Det är okej att säga att du vill ses för att bygga nätverk och lära av andra.


I vårt arbete som karriärcoacher vill vi ge våra klienter olika verktyg, perspektiv och stöd. Vilka verktyg som passar kan variera stort. I vissa möten är det viktigt att förhindra sjukskrivningar och i andra kan vi gasa på till nya utmaningar. För att samla detta har vi en modell som grund. Med modellen har vi en struktur för vårt arbete i tre olika delar: inåt, utåt och framåt.

Min erfarenhet är att en arbetsgivare som ger sina med medarbetare en strukturerad utvecklingsmöjlighet vinner på det. De får arbetstagare som vet varför de är där och som fokuserar på sin plan istället för att dras med i olika konflikter och smågnabb som istället för framåtanda och energi suger energi, tar onödig uppmärksamhet samt skapar en grogrund för dålig arbetsmiljö. Karriärplanering eller outplacement handlar inte bara om att sluta på ett jobb. Om du arbetar proaktivt är det ett sätt att skapa fokus, högra kvalitet på leverans samtidigt som man bygger in en trygghet i sin roll och framtid genom att hålla sig anställningsbar.


När jag klev in på KC Groups nymålade kontoret på S:t Eriksplan för nästan 3 år sedan visste jag inte att jag skulle få vara med och ta nya steg med företaget i det nya affärsområdet Newstart by KC Group. Inom Newstart by KC Group får jag och mina kolleger som karriärcoacher utveckla och utvecklas med våra karriärklienter. Det ser jag oerhört mycket fram mot.


När jag började som karriärrådgivare och coach var hela min kundbas privatpersoner. Alla var de klienter som själva ville vidare i sin egen utveckling. Inom Newstart by KC Group har det varit 100% fokus på organisationer som önskar få samma tjänster. Nu kan vi på KC Group erbjuda detta till både privatpersoner, den privata liksom den offentliga sektorn. Intresserad - ta kontakt med barbara@kc-group.se för mer information.


Slutligen några av våra tips till dig för att konkretisera dina mål.

  • Vad är jag nöjd med?

  • Vad vill jag ha mer av?

  • Vad vill jag ha mindre av?

Genom att ställa dessa tre frågor skapar du dig en riktning om vilka steg du kan behöva ta och vad hos dig som ger tillfredställelse och arbetsglädje.


Barbara Westertaklax, arbetar med fokus på styrkebaserad karriärutveckling sedan 2014. Hon har en bakgrund som personalchef, är utbildad socionom med vidareutbildning som samtalsterapeut inom Kognitiv Beteende Terapi (KBT), samt utbildning inom Neurolingvistic Programming och coaching.


Detta i kombination med lång erfarenhet av rekrytering och bred generell kunskap i personalfrågor, gör att hon kan bistå på flera plan inom karriärutveckling och outplacement.


Barbara håller regelbundet workshops, seminarier och webinars inom hållbart arbetsliv och beteendeförändring, inom psykisk hälsa, organisatorisk social arbetsmiljö och karriärutveckling.


Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. Läs mer

Jag förstår
bottom of page