top of page

I karriärcoachens huvud mars/april

KC Groups affärsområdeschef för karriärutveckling och omställning, Barbara Westertaklax delar med sig av sin vardag som karriärcoach. Vill du komma i kontakt med Barbara, maila barbara@kc-group.se.

Hemma, det är fredag kväll och jag håller på och lagar middag efter en dag på vårt kontor på S:t Eriksplan, Stockholm.


Det lyser till i mobilen, min telefon är nästan alltid i “tyst läge” till familjens stora irritation, jag ser efter. En av dagens klienter har sänt ett kort sms:

Det pirrar av glädje. Jag svarar.


Jag tänker tillbaka på när vi sågs första gången.

Klienten var deltidssjukskriven och sliten, efter sviterna av en omfattande sjukdomsbehandling. Hen beskrev en vardag med låg energi och med stor trötthet. Organisationen hade inte erfarenhet av en liknande sjukskrivning och hade inte klarat av ledarskapet under sjukfrånvaron. Återgången till arbete blev en tid kantad av otydlighet med oklara arbetsuppgifter och krav. Efter många turer så slutade det i ett utköp. Hen fick då även ett avtal som inkluderade 9 träffar med mig som karriärcoach.

Idag hade vi setts för 5:e gången. Den första tiden hade vi fokus på inventering och kartläggning snabbt lades det upp en arbetsrutin med ett schema för sitt arbetssökande där det även bokats in återhämtning och andra viktiga aktiviteter som ger energi och att ha kul.


Det är inte ovanligt att personer som har en överenskommelse med någon form av avgångsvederlag känner sig pressade att söka jobb hela tiden. Deras vardag kan då bli pressad och det blir svårt att hitta jobb, för det hinner inte komma ut några nya tjänster om man kollar varje dag och ibland flera gånger om dagen. Det blir svårt att få en känsla av att det finns jobb att söka. Då kan det vara mer effektivt och energigivande att söka jobb planerat och på förutbestämda dagar.


Hens bakgrund är från ett yrke med en stark konkurrens, många vill arbeta med samma typ av jobb. klienten hade jobbat upp ett flow på sitt jobbsökande, denna dag hade hens ansökningar ute på ca 10 st kvalificerade tjänster som alla hade något som var intressant, men 3 tjänster och organisationer var högintressanta. Nu några timmar senare är jakten på det nya över.


Vilken resa jag fått vara med på!


Som karriärcoach är jobbet varvat mellan handfasta tydliga moment som klienter kan behöva tex CV, LinkedIn och den typen av hårdvara och med coachande frågor för att ta fram det genuina, speciella kompetenser och egenskaperna som klienten är stolt och trygg med.


Jag kan ta helg med ett extra leende på mina läppar och jag kommer att ha privilegiet att få följa X på sin resa in i den nya organisationen. Sista tanken blev: Vilket spännande jobb JAG har!

Barbara Westertaklax, är affärs-områdeschef för karriärutveckling & omsställning på KC Group.

Barbara arbetar med fokus på styrkebaserad karriärutveckling sedan 2014. Hon har en bakgrund som personalchef, är utbildad socionom med vidareutbildning som samtalsterapeut inom Kognitiv Beteende Terapi (KBT), samt utbildning inom Neurolingvistic Programming och coaching.


Detta i kombination med lång erfarenhet av rekrytering och bred generell kunskap i personalfrågor, gör att hon kan bistå på flera plan inom karriärutveckling och outplacement.


Barbara håller regelbundet workshops, seminarier och webinars inom hållbart arbetsliv och beteendeförändring, inom psykisk hälsa, organisatorisk social arbetsmiljö och karriärutveckling.


Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. Läs mer

Jag förstår
bottom of page