top of page

När vården och samhället samarbetar vinner alla

I onsdags befann jag mig i Forshaga. På vackra Dömle Herrgård Spa & Resort. Det blev ännu en dag i återhämtningens tecken. En dag för en yrkesgrupp som efter pandemin behöver den mer än någonsin. Tillsammans med KC Group har kommunen satsat stort. Med en återhämtningsbonus från staten får anställda inom Forshaga kommun en dag för återhämtning En dag – fördelat på nio tillfällen då samtliga anställda inom vård och omsorg i kommunen få besöka Dömle herrgård för workshops och föreläsningar om återhämtning och positivt tänkande.


– Det handlar om att reflektera och prata om återhämtning, säger Therese Weng, projektledare inom Forshaga kommun.


Workshopen lägger fokus på att tex lära sig att se varandra i vardagen. Att ta sig tid att ge en kollega positiv feedback. Ni vet de där sakerna som vi kanske tänker men aldrig säger. Varför är det ofta så mycket enklare att framföra ett klagomål än att just lyfta fram det positiva?


”Pandemin slet hårt på de anställda inom vård och omsorg”; skriver tidningen NWT i gårdagens tidning. Och visst är det så. Jag vet att jag har skrivit om just detta förut men vet att det tål att upprepas.


Deltagarna får bland annat en inspirationsföreläsning baserad på boken ”Friskt jobbat” av föreläsaren och författaren Ninni Lansberg. Ninni får deltagarna att skratta. Att se saker och ting från ett nytt perspektiv och våga bryta mönster. Därefter tar föreläsaren och beteendevetaren Rozze över scenen med reflektion och samtal om egna erfarenheter. Rozbeh (Rozze) S Baleng-Soultani får deltagarna att känna sig sedda. Det handlar om teamkänsla. Ett viktigt budskap såväl från scenen som från de många deltagarna.


I onsdags var flertalet media på plats för bevakning av dagen. Intresset är stort. En reporter reflekterade men orden; - Skulle man inte kunna se denna återhämningsbonus som ett ”plåster på såren och sedan inget mer!?”


En relevant reflektion. Ja visst. Men är det inte så att gör man inget så händer inget. Varje steg mot en förbättrad arbetsmiljö är ett steg i rätt riktning.


- I dagens samhälle är det en stor utmaning att få tag på arbetskraft inom vården. Men hög arbetsbelastning och inte alltid optimala arbetsvillkor händer det att vi förlorar personal. Vårt mål är att istället ta hand om de ”huvuden” vi har och se till att de trivs och orkar längre. Med anledning av det här är en satsning som denna helt avgörande. Vi måste börja någonstans, säger Therese Weng.


//Therése Neaimé



Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. Läs mer

Jag förstår
bottom of page