top of page

Om konsten att lyssna

Uppdaterat: 18 nov. 2022

I onsdags besökte jag i samband med KC Groups stora Återhämtningsturné runt om i Sverige Lekebergs kommun. Denna sköna kommun i Örebro län. Jag har de senaste veckorna kommit att älska mitt uppdrag som marknadskommunikatör för Återhämtningsturnén. Kanske är den främsta anledningen till detta att det faktiskt känns som om vi gör skillnad. Arbetet med människors hälsa står i centrum. Likaså mötena och brytandet av mönster. Mönster som kanske inte tidigare har fungerat så bra och helt enkelt behöver bytas ut till bättre.

Föreläsarteamet 🔆 Jenny Andersson och Jessica Svensson 💎 ,chefscoacher på KC Group pratade bl a om ”Olika nivåer i att lyssna”. Hur vi ibland t ex lyssnar endast för att sedan kunna svara. Hur vi medan någon annan pratar istället förbereder oss för vårt eget svar. Ett annat sätt att lyssna är när vi istället lyssnar för att förstå, t ex vid en instruktion. En tredje variant av lyssnande är när vi faktiskt lyssnar med hela vår uppmärksamhet på en mer känslomässig nivå. Är inte denna form av lyssnande den vi borde tillämpa mest?


Ett annat intressant ämne som togs upp och som tål att upprepas är det faktum att vi inte ”är" vårt yrke! Vi är alla bara människor! Som gör så gott vi kan. Med fel och brister.

Eller som en av onsdagens deltagare så klokt uttryckte sig;

- Har jag bara gjort mitt bästa så kan jag sova gott om natten! Idag har jag blivit påmind om att jag duger som jag är.


Och vad kan man önska mer än så?


Eller som Jenny och Jessica skulle ha sagt;

- ”Laget & Jaget”! Vi är alla en del av något mycket större. Vi gör denna inspirationsdag tillsammans!


En egen reflektion är att det känns viktigare än någonsin att se möjligheter och skapa hopp inför framtiden. Att få landa, vila och se varandra. Både i vardagen och på arbetsplatsen.


För orkar någon egentligen köra i 100 km i timmen hur länge som helst? Antagligen inte. Låt oss vara rädda om varandra.


//Therése Neaimé




Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. Läs mer

Jag förstår
bottom of page