Tar du dig tiden för att stanna upp och lyssna till din inre röst? Om inte så har du ett fenomenalt läge, just här och nu. Carina Grönholm, ledarskaps- och medarbetarskapscoach på KC Group / Kommuncoacherna har alltid haft sitt fokus på det inre ledarskapet. Vi som individer har ofta mycket mer makt över vår tillvaro än vi tror. Carina delar med sig av några tips om hur du kan bli din egen bästa vän.

Det här är ett av mina absoluta favoritämnen och du som hört mig eller kanske läst några av mina tidigare texter vet att jag ofta återkommer till det som handlar om det inre ledarskapet, för att det är så viktigt. Läs fler av Carinas bloggar här.
Så länge jag kan minnas så har jag reagerat på hur människor omkring mig väljer att vara så hårda mot sig själva. Ja, jag skriver väljer. Det är nämligen så att vi kan öva på att vara snällare, även mot oss själva. Men på något sätt verkar det vara sekundärt i mångas liv. Vi tar hand om andra. Och det är jättebra.
Min övertygelse är dock att om jag är snäll mot mig själv och har koll på mina känslor och värderingar och deras betydelse, så blir det så mycket enklare att gå ut i världen behandla andra med respekt. Om jag däremot ägnar tid åt destruktiva tankar kring mig själv, då är det inte lätt att möta världen med ett leende alla dagar.
Ta kontrollen över den där rösten i huvudet och ta dig tiden att reflektera över hur varför du reagerar som du gör. Lär känna dig själv på djupet. Även om det kan vara skrämmande. När du väl tagit kommandot över dina tankar och lärt dig förstå dina känslor så kommer du automatiskt märka att det blir lättare att vara ”din egen bästa vän”.
”Om du kan bli vän med dig själv, behöver du aldrig vara ensam.”
– Maxwell Maltz
Ofta så tror vi att det krävs enorma omställningar och stora förändringar när vi vill prova på nåt nytt. Jag tror på det motsatta 😉 Jag tror på att börja någonstans, att bara göra nånting annorlunda. "Bebissteg" kan - och kommer att - göra en stor skillnad.
Nedan kommer mina favorittips:
De första stegen
1. Var snäll! – Tänk efter. Vem är den person du kommunicerar med mest under en dag? Är det din äkta hälft, ditt barn, dina kollegor eller kanske din mamma? … Tänk igen … Svaret är: Du! Du har en dialog i ditt huvud som pågår, i princip, konstant.
Försök komma ihåg vad du säger och hur du säger det. Är det bara positivt och glatt? Jag hoppas det (då kan du sluta läsa här). Reflektera över vilket tonläge du använder mot dig själv. Sikta alltid på att behandla dig själv som du skulle behandla din bästa vän. För om du gjorde det, då tror jag det vore annat ljud i skällan, eller hur?
2. Kom ihåg ditt ”varför” – Allting börjar där - med ditt varför. Har du listat ut varför du gör det du gör? Öva på att stanna upp med jämna mellanrum och fråga dig själv: Är det verkligen det här jag vill? Är jag på väg åt rätt håll? Lever jag i samklang med mina värderingar eller behöver jag göra en förändring?
3. Äg det! – Vad du än gör, glöm aldrig att det är du och ingen annan som är ansvarig för din tillvaro. Det är bara du som kan bestämma vad du ska säga och hur du ska agera. Eller vad du inte ska säga eller hur du ska låta bli att agera eller reagera. Du har alltid ett val, och det är du som är ansvarig över det valet!
4. Stanna upp! – Ta som vana att stanna upp och reflektera, över dagen som varit, över veckan och månaden som passerat. Glöm inte bort att vara tacksam över det lilla i livet. Skriv ner dina tankar, skaffa en insiktsbok – dagbok, för att hjälpa dig komma ihåg alla härliga dagar när det regnar.
5. Be om hjälp! – Om du märke att du har det kämpigt i din process, tveka inte att be om hjälp och råd. Beroende på vad det gäller, fråga en vän eller en kollega. Ta professionell hjälp om så krävs. Att be om hjälp är modigt!
6. Det är ok att misslyckas! – Om det inte blir som du tänkt dig, börja med att minnas #1 på den här listan! Och prova nåt nytt. Bakslag är nyttiga – med dem följer lärdomar och nya möjligheter.
Ge dig själv den respekt du förtjänar!

Carina Grönholm, är ICF Associate Certified Coach (ACC) och diplomerad ledarskapscoach. Hon är även utbildad inom teamcoaching och använder sig av både ACT och Emotionell Intelligens i sitt arbete. Med 30 års erfarenhet från service-, hotell-, restaurang- och rederibranschen så har Carina utvecklat ett stort intresse för hur vi samspelar och fungerar på våra arbetsplatser. Carina är även coach, mentor och utbildningskonsult för blivande ledare i hotellbranschen.
Carina kallas ofta för ”energigivare” och ”motivator”. Hennes vision och mission när det kommer till coaching och alla individers personliga utveckling, bygger på en genuin tro att alla har möjligheten att förändra och förbättra sin tillvaro, både privat och i profession. Ledarskap är att först och främst veta vem man själv är och att kunna leda sig själv, innan man leder andra.