top of page

Tips från coachen: Ingen förändring utan kommunikation!

Lillemor Starlander tipsade i en tidigare blog om kurvan för krishantering. Den är mer eller mindre densamma för allt förändringsarbete, skriver Susanna Stensdotter, chefsutvecklare på KC Group, med förändringsledning som specialitet. Ursprunget är kurvan för sorgbearbetning (Elisabeth Kuhler-Ross). Här ger Susanna några korta tänkvärda tips i förändringens tid.



När du driver förändring är kommunikation extra viktigt under förnekelse- och motståndsfaserna. Även om ni har en kommunikationsavdelning kan du inte använda det som ursäkt för att inte själv behärska grunderna i det. Därför har jag med detta på mina utbildningar, och jag blir ofta ombedd att ta med det när jag utvecklar ledningsgrupper.

John P Kotter, en guru inom förändringsledning, har med kommunikation som ett av de åtta stegen i sin förändringsmodell. Jag vill gärna dela med mig av några egna tips och erfarenheter kring kommunikation i förändring, och jag kategoriserar dem enligt Kotter;


  1. Enkelhet; Jag brukar säga; “Prata som om du talar till din mormor, svärfar eller barn.” Vad jag menar är att du ska kommunicera så enkelt så att någon utan insyn i vad förändringen gäller ska förstå. I det enkla bor det vackra, som Ernst säger.

  2. Metaforer; Förändring är ett lagarbete, och definitivt när det gäller att skapa er metafor. På två timmar med deltagare från olika delar av verksamheten kan ni skapa en grym metafor, man kan se det som förändringens logotype.

  3. Olika kanaler o forum; Begränsa inte din fantasi och uppfinningsrikedom här. Förutom era regelbundna möten och ert intranät kan du starta ett slutet konto för alla berörda på något av alla sociala medier som finns, var dock noga med att organisationens riktlinjer kring detta. Intervjua chefer, early adopters, late adopters. Förbered intervjuerna noga, så ditt budskap genomsyrar innehållet.

  4. Repetera, repetera, repetera; När du känner att det börjar risk för att du blir tjatig med ditt budskap, så innebär det troligen att det är just nu man börjar lyssna och förstå. Då drar du det hela en vända till!

  5. Lead by example; Lev din förändring. Var öppen och transparent, berätta gärna om din egen resa genom förnekelse och motstånd.

  6. Förklara otydligheter; Sug åt dig alla frågor du får, det är något av det mest värdefulla du kan få som förändringsledare. Det hjälper dig att identifiera var motståndet finns, men det ger dig också en värdefull möjlighet att förtydliga ditt budskap.

  7. Ge och ta; Ta alla chanser till dialog kring ditt förändringsarbete. Be om input, återkoppling, råd och lyssna noga på dem. Förändringsarbete är fullt utblommad agilitet, det är ingenting du tar från A till Ö och sedan är du färdig. Det är ofta i de här dialogerna du får de bästa idéerna att ta vidare för att anpassa och justera din strategi och ditt budskap.

Kom ihåg att detta inte är ett smörgåsbord, där man tar det man vill ha. Alla sju punkterna ska du bära med dig i bakhuvudet när du kommunicerar under förändring! Träna lite extra på dem du känner dig ovan eller obekväm med, så ska du se att du snart har förkortat motståndsfasen avsevärt när du driver förändring. Lycka till!


Susanna Stensdotter är certifierad chefscoach på PCC-nivå, verksamhetsutvecklare och förändringsledare. Hon har lång erfarenhet som linjechef, förändringsledare och projektledare, inom både små och stora organisationer internationellt såväl som multikulturellt.

Susanna ser helheten och kan översätta strategier till konkreta handlingar för att uppnå resultat och effekt, både för individerna i en organisation och för organisationens uppsatta affärsmål. Susanna kan snabbt sätta sig in i nya verksamheter och tillsammans med ledningen formulera strategier och identifiera nödvändiga aktiviteter och förändringar, som hon med både grupp- och individcoaching implementerar.

Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. Läs mer

Jag förstår
bottom of page