top of page

Vad man kan lära av en duva

Hur mycket kan man förändra med ett ändrat tankesätt och ett ändrat beteende? I stort sett vad som helst om du frågar KC Groups coach och föreläsare Lars-Göran Halvdansson. Han har själv radikalt ändrat sitt liv, från olycklig industriarbetare med brutalt dåligt självförtroende till att idag sedan många år tillbaks leva ett liv han trivs enormt bra med, som en lyckligt gift trebarnsförälder med spännande samarbeten i arbetslivet. Vad gjorde han? Ändrade riktning.


Vad man kan lära av en duva


Under en av mina morgonpromenader längs Rickleån i Robertsfors stötte jag på en duva som satt på gångvägen framför mig. En inte speciellt smart fågel skulle det visa sig.

Inte oväntat blev duvan rädd för lufsen som kom ångandes längs vägen. Så den flög iväg. Fem meter. Och satte sig på vägen framför mig igen. Det här upprepades fyra gånger och jag flinade snett och skakade på huvudet åt det synnerligen korkade flygfäet. Till slut flög den i alla fall iväg åt vänster och landade i trygghet på ett hustak.


Vad kan man förvänta sig av en duva? Själva skallen är väl inte större än en valnöt så hur mycket hjärna ryms det där? Ändå påminde fågeln mig om något mycket viktigt:


Du kan inte göra samma sak om och om igen och förvänta dig ett annat resultat!


Ändå är det precis så många agerar. Jag själv är inget undantag. Så hur mycket smartare än duvor är vi egentligen?


Handen på hjärtat. Hur många gånger i livet har du hoppats att saker ska bli bättre? Liksom av sig själv. Tänkt att nästa år då kommer det att bli bättre. Jag ska tjäna mer pengar, ha en bättre relation, hälsan ska bli mycket bättre, magen mindre, överarmarna större, jag ska resa mer och ha mycket mer roligt! Och sen inte ändrat på någonting i ditt liv. Det duvan - till slut - gjorde, var att den ändrade riktning. Ganska radikalt. En 90-graderssväng upp på ett hustak. Och den fick ett helt annat resultat. Den blev av med den envisa hotande lufsen. Det du behöver göra om du vill ha ett annat resultat är att just ändra riktning. Och även små justeringar av vart du är på väg får enorma resultat - om du bara håller i de saker du börjar göra annorlunda. Två dagar i veckan på gymmet ger garanterat resultat efter ett år. Mer grönsaker på tallriken, hitta ett sätt att tjäna mer pengar på, börja spara regelbundet, jobba på din relation - ändra riktningen! Börja göra saker på ett annat sätt som tar dig dit du vill!


Men jag vill ju att saker ska ändras NU kanske du tänker.


Och hur har det tankesättet fungerat hittills? Duvan på gångvägen var ändå så pass smart att den insåg att det här fungerar inte. Om den skulle kunna känna sig trygg måste den göra nåt annorlunda. Så den gjorde just det. Ändrade beteende. Men det räcker oftast inte med ett radikalt NU JÄKLAR-beslut för att få ett annorlunda resultat. Förändring sker mycket sällan över en natt. Det som istället avgör hur du/ditt liv/ditt företag ser ut om ett år eller fem år är dina vanor. Ditt beteende över tid.


Kraften i den sammanlagda effekten av små saker som görs över tid kanske är det mest underskattade som finns.


Men allt börjar med att du ändrar riktning. Tar det första steget.


Så vad vill du uppnå? Vad vill du förändra? Ha mer av? Mindre av?


Vilket blir ditt första steg?


Och när tar du det?Lars-Göran Halvdansson, är chefscoach på KC Group, och journalist. Han har bland annat skrivit boken Vad väntar du på, en bok inom personlig utveckling.

Lars-Göran som själv gjort en magisk resa vad gäller sin egen personlighetsutveckling, brinner nu för att stötta andra att nå sina mål och att må bättre!

Vi använder cookies för att tillhandahålla de tjänster och funktioner som erbjuds på vår hemsida, och för att ge våra användare en bra upplevelse. Läs mer

Jag förstår
bottom of page